Modulul 1

BENEFICIILE PERSONALE ALE VOLUNTARIATULUI

DE CE ESTE IMPORTANT VOLUNTARIATUL? BENEFICIILE PERSONALE ALE VOLUNTARIATULUI ȘI SPRIJINULUI DE LA EGAL LA EGAL.

Problema integrării și a oportunităților limitate pentru femeile migrante se resmite deja de mult timp. Voluntariatul reprezintă un mijloc important prin care acestea își dezvoltă noi abilități, acumulează cunoștințe și stabilesc conexiuni, beneficiind de avantaje atât la nivel personal, cât și profesional. 

În acest modul se regăsesc informații despre ce este voluntariatul, importanța lui, precum și beneficiile la care femeile migrante au acces prin intermediul său.

Scopul nostru este acela de a readuce în prim-plan acest concept și de a oferi informații utile.

  • Familiarizarea cu semnificația voluntariatului și rolurile voluntarilor & ale furnizorilor de programe de voluntariat;
  • Înțelegerea importanței voluntariatului în ceea ce privește dezvoltarea individuală, comunitară și socială;
  • Identificarea beneficiilor participării în programe de voluntariat;
  • Descoperirea modului prin care pot fi identificate oportunitățile potrivite de voluntariat.

Timpul aproximativ de parcurgere a modulului, fără a lua în considerare sursele și celelalte materiale propuse pentru citire, este de 2 ore.

Cursanții nu trebuie să dispună de cunoștințe sau abilități specifice. Aceștia au nevoie de un computer conectat la internet, o foaie și un pix pentru a lua notițe.

Este recomandat să acceseze materialele de referință și să le folosească pentru a aprofunda informațiile oferite.

Conținut

Voluntariatul reprezintă o parte importantă într-o societate civilă înfloritoare, contribuind la prosperitatea și dezvoltarea acesteia. Accesul la oportunități de voluntariat ar trebui să fie considerat un drept al omului și nu un privilegiu. Oricine are dreptul să facă voluntariat oriunde în lume, pentru a-și cultiva simțul participării și a se dezvolta personal și responsabil, iar totodată, voluntarii trebuie să aibă acces, precum și să fie încurajați, să se implice în astfel de activități.

Definiția voluntarului

Voluntarul este o persoană care desfășoară activități în folosul societății, din proprie voință. Aceste activități vizează o cauză nonprofit și contribuie la dezvoltarea personală a voluntarului, care își dedică timpul și resursele pentru binele comun, fără a aștepta recompense financiare în schimb.

Definiția activității de voluntariat

Voluntariatul reprezintă activitatea care se desfășoară pentru o cauză nonprofit, fără a înlocui contribuția angajaților plătiți. Aceasta poate avea loc în cadrul oportunităților oferite de un furnizor de programe de voluntariat, fie la propria inițiativă a voluntarului.

Definiția furnizorilor de programe de voluntariat

Furnizorii de programe de voluntariat sunt organizațiile nonprofit, grupurile independente autonome, dar și alte entități nonprofit, precum autoritățile publice. Acestea sunt active în sectorul public, iar activitățile lor trebuie să contribuie, cel puțin parțial, la binele comun al oamenilor.

Carta Europeană a Drepturilor și Responsabilităților Voluntarilor prezintă drepturile și responsabilitățile pe care le au atât voluntarii, cât și furnizorii de programe de voluntariat.

Valoarea voluntariatului este asociată cu două dimensiuni principale: dezvoltarea individuală a persoanelor implicate în voluntariat și dezvoltarea comunităților și a societății, ca întreg.

 

Contribuția voluntariatului la DEZVOLTAREA INDIVIDUALĂ se reflectă în cunoștințele, abilitățile și aptitudinile transferabile pe piața muncii, voluntariatul fiind văzut drept o oportunitate de învățare pe tot parcursul vieții și de cultivare a unor valori sociale precum încrederea, toleranța, stima de sine și respectul pentru diversitate.

 

Contribuția voluntariatului la DEZVOLTAREA COMUNITĂȚILOR se reflectă în rezolvarea problemelor sociale prin mijloace financiare obținute cu sprijinul voluntarilor, care facilitează coeziunea socială prin adunarea oamenilor în jurul unui scop comun, sprijinind astfel integrarea socială și combaterea riscului de excluziune socială a grupurilor vulnerabile.

 

Contribuția voluntariatului la DEZVOLTAREA SOCIETĂȚII ca întreg se reflectă în cultivarea încrederii interpersonale și creșterea nivelului de capital social, prin punerea în practică a valorilor Europene de solidaritate, toleranță și coeziune socială, fiind o formă de participare activă în calitate de cetățeni.

 

Orice tip de implicare în activități de voluntariat este o formă de învățare socială, chiar dacă deseori nu conștientizăm acest lucru. Participarea la astfel de activități contribuie la dezvoltarea unei game largi de abilități și competențe sociale, cum ar fi: solidaritatea, toleranța, încrederea, spiritul civic și responsabilitatea socială.

Beneficiile voluntariatului sunt numeroase, pentru că înseamna mult mai mult decât a participa la câteva activități. Acesta implică experiențe și oportunități noi pentru voluntari, aducând, în același timp, un impact pozitiv în comunitate. Voluntariatul facilitează conectarea la propria comunitate, pentru a o transforma într-un loc mai bun.

 

  1. Voluntariatul înseamnă conectarea cu oameni noi

Dedicarea timpului pentru a face voluntariat contribuie la legarea unor noi prietenii, extinderea rețelei de contacte și dezvoltarea abilităților sociale. Cu alte cuvinte, voluntariatul reprezintă un mijloc bun de a cunoaște noi persoane, în special dacă sunteți proaspăt sosit în zonă. Acesta întărește legăturile în comunitate și vă ajută să vă dezvoltați rețeaua de sprijin, oferindu-vă acces la persoane cu interese comune, la resursele disponibile în cartier și activități distractive. Mai mult, veți avea șansa să vă dezvoltați și să puneți în practică abilitățile comunicaționale și interpersonale. Veți socializa mai mult, veți fi mai activ, petrecându-vă timpul în mod util, și veți deveni parte dintr-o echipă, toate acestea pentru că voluntariatul aduce oamenii mai aproape.

 

  1. Voluntariatul promovează bunăstarea și sănătatea mintală

Voluntariatul poate contribui la eliminarea efectelor cauzate de stres, nervozitate și anxietate, promovând, în același timp, bunăstarea. Nimic nu înlătură stresul mai bine decât o conexiune importantă cu o persoană sau un grup de persoane. Mai mult, voluntariatul poate combate depresia. Acesta vă permite să fiți mereu în contact cu alții, ajutând la dezvoltarea unui sistem puternic de sprijin.

Făcând bine celor din jur și contribuind în comunitate, voluntarii se bucură de un sentiment natural de împlinire, în timp ce își dezvoltă încrederea în sine. A avea un rol important poate conduce și la un sentiment de mândrie și identitate a voluntarului, ajutându-l să se simtă mai bine față de propia persoană și să aibă o viziune pozitivă asupra vieții și viitoarelor sale obiective. Voluntariatul le oferă oamenilor sentimentul că au un scop, în special celor provenienți din grupuri vulnerabile.

 

  1. Voluntariatul oferă acces la oportunități de carieră

Chiar dacă aveți sau nu experiență profesională, voluntariatul vă oferă această oportunitate, care înseamnă șansa de a pune în practică cele mai importante și solicitate abilități la locul de muncă, precum: lucrul în echipă, comunicarea, rezolvarea problemelor, managementul proiectelor, gestionarea sarcinilor de lucru și organizarea, oferind, în același timp, sesiuni extinse de training pentru voluntari. Mai mult, acesta reprezintă o metodă excelentă de a dobândi experiență, care va aduce multă valoare în CV.

 

  1. Voluntariatul ajută la explorarea pasiunilor și intereselor

Voluntariatul poate fi văzut ca un mod relaxant de a evada din rutina zilnică de la muncă sau școală, fie de la obligațiile familiale, inspirând voluntarilor creativitate, motivație și viziune.  

Deși este adevărat că pe măsură ce faceți mai mult voluntariat, beneficiile cresc și ele, acesta nu trebuie să reprezinte un angajament pe termen lung sau care să ocupe foarte mult timp din ziua dumneavoastră, dar nu trebuie pierdută din vedere nici valoarea educațională a acestuia.

 

  1. Scopurile și valorile voluntariatului
    • Creșterea nivelului de implicare
      • Le oferă oamenilor oportunitatea de a-și transpune valorile în practică
      • Oferă oportunitatea de a observa, discuta și acționa
    • Creșterea nivelului de empatie
      • Conectarea directă la nevoile comunității
      • Voluntariatul privit ca o valoare
    • Creșterea nivelului de conștientizare
      • Conștientizarea lumii înconjurătoare, din perspectiva impactului comun asupra ei
      • A face parte din ceva măreț, dincolo de propria persoană

Există numeroase oportunități de voluntariat disponibile, dar cel mai important aspect este să găsiți un domeniu sau o poziție de care sunteți interesat, care vă place și v-ar oferi un sentiment de bucurie. În calitate de viitor voluntar, vă puteți adresa următoarele întrebări:

  • V-ar plăcea să lucrați cu adulți, copii, animale sau remote – de acasă?
  • Preferați să lucrați individual sau ca parte a unei echipe?
  • Vă descurcați mai bine departe de privirile tuturor sau preferați să aveți un rol mai vizibil?
  • Cât timp sunteți dispus să investiți?
  • Ce abilități pe care le aveți v-ar putea ajuta în rolul de voluntar?
  • Ce fel de cauze sunt importante pentru dumneavoastră?
  • Acordați atenție obiectivelor și intereselor dumneavoastră.

 

Experiența ca voluntar va fi mai semnificativă, dacă mai întâi veți acorda timp să identificați obiectivele și interesele proprii. Oportunitatea va fi mai utilă, plăcută și vă va oferi un sentiment de împlinire, dacă obiectivele și interesele dumneavoastră se aliniază programului de voluntariat.

 

Unde puteți găsi oportunități de voluntariat?

  • Organizații neguvernamentale;
  • Teatre locale, muzee;
  • Centre pentru copii sau bătrâni;
  • Orfelinate;
  • Biserici;
  • Predare în școli;
  • Evenimente sportive;
  • Proiecte de împuternicire a femeilor;
  • Centre pentru persoane fără adăpost;
  • Spitale;
  • Activități pentru persoanele cu handicap;
  • Adăposturi locale de animale, organizații de salvare a animalelor sau centre de salvare a animalelor sălbatice;
  • Organizații de tineret, echipe sportive, și programe after-school;
  • Centre de restaurare istorică, parcuri naționale și organizații care se ocupă de conservarea patrimoniului;
  • Voluntariat online.

În acest modul, oferim femeilor migrante informații esențiale despre voluntariat și importanța lui, precum și beneficiile acestuia, care pot stimula o puternică motivație de accesare a oportunităților de voluntariat din comunitățile din care fac parte.

La sfârșitul acestui modul, veți fi capabil să:

  • Definiți voluntariatul și să subliniați importanța acestuia;
  • Identificați beneficiile participării într-un program de voluntariat;
  • Cunoașteți modalitățile prin care puteți identifica un program potrivit de voluntariat.

Auto-evaluare

  • Colin Rochester, Angela Ellis Payne & Steven Howlett (2010), Volunteering in the 21st century, Palgrave MacMillan, United Kingdom
  • Paul Dekker & Loek Halman (2003), The Values of Volunteering: Cross-Cultural Perspectives, Plenum Publishers, New York
  • Susanne Strauß (2008), Volunteering and social inclusion, VS Verlag für Sozialwissenschaften, Germany

The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein